Brood past gewoon bij mij!

Brood past gewoon bij mij! Het verhaal van Dominique Omes van winkelbakkerij Bak’m

Jarenlang reed ik op de digitale snelweg bij de lokale overheid en maakte er informatie toegankelijk. Tot ik toe was aan een nieuwe afslag, maar welke? Een loopbaantraject wees mij de juiste weg: broodbakken, mijn eigen bakkerij en mijn kennis delen met mensen die maatschappelijk en psychisch vastgelopen zijn. Zo heb ik mijn nieuwe passie gevonden.

,,Ik ben een product van de jaren waarin het credo ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ gold. Mijn karakter is alles er uit te halen wat erin zit. Na de middelbare school wilde ik mij breed ontwikkelen en koos voor de studie sociale geografie. Na mijn studie was er echter weinig werk voor sociaal geografen en deed ik een vervolgstudie: informatiebeleid en planning. Na 3 jaar te hebben gewerkt bij een adviesbureau kwam de kinderwens en ging ik aan de slag bij een gemeente als informatiemanager. Tegen mijn verwachting in ben ik 25 jaar gebleven. Maar ook niet zo raar. Ik wilde er graag voor de kinderen zijn en ging parttime werken.

De laatste jaren groeide wel het gevoel wat anders te willen. Mijn hart ging uit naar een kleinere organisatie, een rol met meer directe invloed en maatschappelijke impact en ik wilde met mijn handen gaan werken. Broodbakken heeft me altijd aangesproken. Thuis werd er in het weekend gebakken, met mijn kinderen bakte ik broodjes op zondag en op elke vakantie dook ik als eerste de lokale bakkerij in. Met grote voorkeur voor brood zoals brood echt is bedoeld, puur en zonder toevoegingen.

In 2015 ben ik de bakkerswereld gaan verkennen en heb ik o.a. stage gelopen bij Hein Raat in Alkmaar. Hij adviseerde me de opleiding tot Boulanger aan de Bakery Institute in Zaandam te gaan volgen. In de zomer van 2016 ben ik daarmee gestart. Het was fysiek pittig, maar heel inspirerend. Ik heb er geleerd brood te maken zoals brood ook echt is bedoeld. Brood, dat bij mij past. Gemaakt van alleen meel, water, desem, zeezout en een lang rijsproces.

Vlak na mijn opleiding kwam ik tijdens een fietstocht op het landgoed Duin en Bosch van de GGZ-instelling Dijk en Duin te Castricum, de dagbesteding Bakk’m tegen, een project van Reakt. Bij Bakk’m werden koekjes en taart gebakken.Ik zocht contact met de begeleidster van de dagbesteding om te kijken of er belangstelling was om ook iets met brood te gaan doen. Al vrij snel ontstond het idee om daar een eigen bakkerij op te zetten. En zo ging juli 2017 de dagbesteding Bakk’m over in de winkelbakkerij ‘Bak’m, Brood, Koek & Taart’. Met als motto ‘Natuurlijk, met aandacht’, zowel voor de producten die we maken als de mensen waarmee we werken.

Bij Bak’m werken een banketbakster en een broodbakster. Daarnaast biedt Bak’m acht leerwerkplekken aan voor dagbesteding. De deelnemers worden begeleid door een activiteitenbegeleidster van Reakt. Bak’m is daarnaast leerwerkbedrijf en biedt ook ruimte aan stagiaires. Met elkaar vormen we een dynamisch team en werken we met veel plezier aan de productie van brood, koek & taart.

Als ik praat over mijn werk, krijg ik kippenvel. Het is zo fantastisch om te zien wat dit doet voor de deelnemers en hoe blij klanten van onze producten worden. Ook liggen er vele mogelijkheden om te verbinden met de omgeving. Zo zijn we vorige zomer met 4 andere ondernemers de Bakkumse streekmarkt gestart en hebben we de Bakkumse gemeenschap een boost gegeven.

Ik ben geland. Het is hard werken maar ik doe nu ech iets wat bij me past. Het was er de tijd voor. In juli 2018 vierden we ons eenjarig bestaan. Ik hoop dat er hier meer ondernemingen komen die dit avontuur durven aan te gaan. Ik moet wel zeggen dat ik in de opstartfase veel hulp heb gehad. Op vrijwillige basis, omdat het hele concept blijkbaar aansprak. Daar ben ik erg dankbaar voor.”

Geschreven door: Patricia Jimmink