Het verhaal van Bijzonder Leuke Plekken

Na maanden voorbereiden is het zover: Bijzonder Leuke Plekken gaat van start!

Het idee van Bijzonder Leuke Plekken zit al een paar jaar in mijn hoofd. En nu is het zover, het werk gaat écht beginnen.

Het idee is enerzijds geboren uit eerdere projecten, die ik samen met mijn collega’s van ons bedrijf Bureau MVO heb uitgevoerd, voor sociale ondernemingen die onderdeel uitmaken van zorgorganisaties.

Wij ondersteunen ze op het gebied van strategie, samenwerkingen, communicatie en marketing. Anderzijds werk ik al jaren in de vrijetijdssector als gebiedsmarketeer en daardoor kijk ik met een andere bril naar sociale ondernemingen.

Wat ik tijdens deze samenwerkingen regelmatig merk is dat de organisaties vaak intern gericht zijn. Gericht op de bijzondere mensen die er werken en de werkzaamheden die er uitgevoerd worden op unieke plekken. Regelmatig dacht ik na een bezoek: ‘Wat zou het mooi zijn om dit meer naar buiten te brengen en meer zichtbaar te maken’ en om dat vooral samen met collega-ondernemers te doen. Want samen bereik je meer dan in je eentje.

Hier lag dé kans voor Bijzonder Leuke Plekken. Het idee was geboren. En toen ontmoette ik Henk van der Wal, een inspirerende ondernemer die aan het roer staat bij zorgonderneming Fermento. Met Henk heb ik verder over het idee gefilosofeerd en gebrainstormd en uiteindelijk is het idee verworden tot een concreet plan van aanpak.

In mijn werk mis ik soms verdieping, omdat we met Bureau MVO niet op alle vlakken betrokken worden bij een project. Mijn intrinsieke motivatie om écht maatschappelijk betrokken te zijn heeft geresulteerd in het initiatief dat we nu nemen met Bijzonder Leuke Plekken.

Met Bijzonder Leuke Plekken willen we een brug slaan tussen sociale (zorg)ondernemingen en de recreatieve sector. De sociale zorgondernemingen zijn namelijk stuk voor stuk bijzondere plekken die heel goed passen in het toeristische landschap.

De afgelopen jaren is er al meerdere keren een succesvolle samenwerking geweest tussen bijvoorbeeld de winkels van zorgonderneming Fermento en Regio VVV Alkmaar. Vaak kleinschalige acties die veel perspectief bieden voor uitrol op regionale of zelfs grotere schaal. Tijdens één van die acties hebben we, tijdens de Wandel4Daagse in Alkmaar, 5000 koekjes uitgedeeld van Fermento.

Wat een leuke reacties kregen we daarop. Ik denk er nog steeds met plezier aan terug.

Elke keer ben ik weer verrast door de sociale ondernemingen die ik bezoek. Door de prachtige producten die ze er maken en door de vaak fantastische locaties waar ze zich bevinden. Maar vooral door de hartverwarmende mensen die er werken.

Zoals Jacqueline die mooie gedichten maakt en een kopie daarvan op de tafel legt voor bezoekers (lunchroom Fermento in Alkmaar). Of Ramona die trots vertelt over haar zelf gemaakte vis van klei en glazuur (De Koperen Koning / Midgard in Tuitjenhorn). Deze verhalen kunnen in de etalage gezet worden, meer mensen moeten dit weten!

Met Bijzonder Leuke Plekken willen we Ramona, Jacqueline en hun collega’s de aandacht te geven die ze verdienen. Het zou fantastisch zijn als een platform als dit in de toekomst overbodig wordt.

Omdat dat betekent dat al deze mooie theetuinen, winkels, lunchrooms en zorgboerderijen niet meer als bijzonder, maar juist als volkomen normaal beschouwd worden en ‘gewoon’ onderdeel uitmaken van het hele spectrum aan ondernemingen dat Nederland rijk is!

Hartelijke groet,

Miranda van Oostrom
Bureau MVO

Thema's
Verhalen