Stille Nacht am Silbersee

ZO 22 DEC 14:30   -   ZO 22 DEC 2019 18:30

De Kersttijd is een tijd van verstilling en bezinning. Het is koud en donker buiten, maar de dagen worden voorzichtig langer. Op Kerstavond vieren we de geboorte van het licht. Na de succesvolle edities met schrijvers Arthur Japin (2017) en Anna Enquist (2018) nodigt Silbersee voor de derde keer een ‘wintergast’ uit voor een stemmig en meditatief programma, een alternatieve nachtmis.

Deze keer is dat psychiater en activist Glenn Helberg. Hij werd geboren op Curaçao en studeerde geneeskunde en psychiatrie in Nederland. Helberg zet zich al jarenlang in voor de positie van de Antillianen in Nederland. Dat deed hij eerder als voorzitter van de belangenorganisatie Ocan, en recentelijk ook als lijstduwer van de partij Bij1. Ook in dit programma loopt zijn visie op discriminatie en ongelijkheid als een rode draad door zijn teksten.

Het muzikale fundament van dit programma wordt gevormd door een reeks Bach koralen, juweeltjes van vierstemmige muziek waarin Bach met minimale middelen een groots effect bereikt. De vier zangers van Silbersee worden bijgestaan door gitarist, componist en improvisator Raphael Vanoli. Hij bespeelt zijn instrument op de meest diverse en onconventionele manieren en roept daarbij een volkomen nieuwe rijkdom aan klanken op, die nu eens versmelten en dan weer contrasteren met de wereld van Bach. Vanoli begeleidt de zangers in de koralen, maar trekt hen ook mee in zijn geheel eigen magische en indringende klankwereld.

Het Eindhovens Dagblad schreef over één van de vorige edities van Stille Nacht am Silbersee: “Na afloop was het een aantal donkere seconden doodstil; het ultieme bewijs van bezinning én van respect: voor de zes mensen op het podium, voor de eenvoud van de woorden en voor de vele krachtige muzikale momenten.”

Muziektheater Silbersee is vaste gast op Oerol, de Karavaan en in de Koepel, en staat garant voor bijzonder theater.

Credits:

muziek Johann Sebastian Bach, Franz Liszt en Raphael Vanoli | zangers Jennifer van der Hart, Fanny Alofs, Łukasz Wilda, Maciej Straburzynski | Elektrische gitaar Raphael Vanoli | tekst Glenn Helberg | muzikale leiding Romain Bischoff | bewegingscoaching Miguel Ángel Gaspar | licht Jeroen Smith | publiciteitsbeeld © Bénédicte Kurzen & Sanne De Wilde / NOOR

Datum:

Zondag 22 december 2019
Aanvang 14:30 uur
Toegang:
€ 20,-
Kaarten bestellen:
https://www.eventbrite.com/e/tickets-stille-nacht-am-silbersee-literaire-muzikale-vertelling-met-glenn-helberg-68250927361?ref=elink