Voorlezen zorgt voor Vrolijke Boekenwurmen

Voorlezen is leuk voor kinderen van alle leeftijden. Met je dreumes kan je knisper/voelboekje of een boekje met flapjes samen bekijken en vertellen wat je ziet. Maar ook als uw kind al zelfstandig kan lezen, is het toch nog heel gezellig om samen een boek te lezen. Want door toch te blijven voorlezen komt uw kind in aanraking met boeken die voor hemzelf nog te moeilijk zijn.

5 voorleestips (geen moeten) van de Vrolijke Boekenwurm:

1. Kies het juiste boek

Kies een boek uit wat aansluit bij de belevingswereld en ontwikkelingsfase van het kind. Het ene kind houdt van fantasierijke boeken( met monsters, heksen, de Gorgels etc) terwijl de ander liever boeken voor gelezen krijgt over alledaagse situaties zoals naar school gaan, de herfst, op het potje gaan, jarig zijn etc. Vindt u het lastig om tot een goede keuze te komen laat u dan adviseren door de medewerkers van de Vrolijke Boekenwurm. Zij denken graag met u mee zodat het voorlezen voor iedereen een feestje wordt!

2. Lees vaker hetzelfde boek

Kinderen kunnen vaak geen genoeg krijgen van een boek. Waarschijnlijk bent u na de zoveelste keer hetzelfde verhaaltje voor gelezen te hebben wel klaar met het boek. Maar voor je kind maakt dat niet uit. Door de herhaling gaat het kind het verhaal steeds beter begrijpen, gaat het meer verbanden leggen en zorgt de voorspelbaarheid voor veiligheid/geborgenheid. Houdt het voorlezen leuk door achteraf te praten over het boek. Stel vragen aan uw kind, zoals Ben je ook wel eens zo bang geweest? Of hoe zou jij dit oplossen? Hoe denk jij dat “beer “zich nu voelt?

3. Voorleesritueel

Maak van het voorlezen een vast ritueel. Lees bijvoorbeeld gezellig elke dag 20 minuten voor vlak voor het slapen gaan lekker met je pyjama aan( als je kind tenminste niet té moe is om geconcentreerd te kunnen luisteren) Zoek een rustige plek op en kruip knus tegen elkaar aan en neem de tijd voor het verhaal. Of lees na het eten een verhaaltje voor op de bank met alle knuffels erbij onder een dekentje( wel de televisie uitdoen). Zo raken kinderen vertrouwd met het voorlezen: zo doen wij dat altijd! Het geeft ze veiligheid en duidelijkheid.

4. Lees niet te lang

Hoe ouder je kind, hoe langer je kan voorlezen. Het geeft niet als je kind afhaakt en weer wil spelen. Ga op een later moment weer even zitten en lees de rest van het boek voor. Hoe vaker je voorleest, hoe langer de tijd wordt dat je kunt voorlezen.

5. Maak voorlezen leuk

Voorlezen is geen eenrichtingsverkeer. Betrek het kind bij het verhaal, maak het kind nieuwsgierig naar de afloop van het verhaal( Zal beer de weg nog terug vinden? Of Zullen de vriendjes van Kikker echt zijn verjaardag vergeten zijn? ) lees het verhaal levendig voor( maak gebruik van stemmetjes, gebaren, knuffels, je mimiek, maak geluiden die het verhaal ondersteunen)

Het verhaal uitlezen is niet het doel, het samen bezig zijn met het boek en samen praten en vooral plezier hebben dat is het doel!

Maar de allerbelangrijkste tip is toch wel: maak van boeken een gebruiksvoorwerp. Geef kinderen een eigen leesplank of kast op hun kamer, en vul deze met een kleine maar gevarieerde voorraad aan boeken. Zorg ervoor dat boeken op een makkelijk bereikbare plek liggen, zodat kinderen ze zelf kunnen pakken. Zo creëert dit een basis voor echte Vrolijke Boekenwurmen.